BLOG VOGELRUI

Jasmijn Fotografeert, september 2021
Deze blog heb ik geschreven op uitnodiging van De Gondelkoerier

Waar zijn toch die vogels gebleven in augustus?

Is het je wel eens opgevallen dat er minder vogels zichtbaar zijn deze maand? De meeste vogels gaan vrijwel direct na het broedseizoen in de rui.

Veren slijten en moeten dus vervangen worden. Dit gebeurt niet tijdens de broed- of trektijd, want dan zijn de vogels met andere dingen bezig. Daarom ruien de meeste vogels in juli / augustus. Tijdens de rui zijn de vogels kwetsbaar en ze hebben ze alle energie nodig. Dus zingen ze niet en laten ze zich minder zien.

Wilde eend man (links) en vrouw (rechts)

De rui van vogels is zo’n onwijs interessant proces

Ik wist er eigenlijk niets van totdat ik een keer in augustus een vogelhut had geboekt en bijna geen vogels te zien kreeg. De mensen daar keken me een beetje vreemd aan toen ik klaagde over het gebrek aan ‘actie’ voor de hut. De vogelrui is onder vogelaars een zeer bekend fenomeen en ik had overduidelijk de memo gemist. Dat gaat me niet nog een keer gebeuren!

Sinds die tijd ben ik me meer gaan interesseren voor vogels in het algemeen en de ruitijd in het bijzonder.

Bijna elke vogel heeft zo zijn eigen ‘rui-stijl’. De meeste watervogels, zoals eenden en ganzen, ruien bijna heel hun verenkleed in één keer. Dit duurt weken en ze kunnen in die periode slecht vliegen. Daarom houden ze zich schuil in het riet. Gedurende deze periode zien de mannetjes er vrijwel hetzelfde uit als de vrouwtjes. Een schutkleur is een stuk veiliger als je niet kunt vliegen. Dit noemen we een eclipskleed.

Zie de foto hierboven waar man (woerd) en vrouw wilde eend er vrijwel hetzelfde uitzien. De man blijft herkenbaar aan zijn gele snavel. Op de foto onder zie je de woerd in zijn broedkleed waarmee hij de vrouwtjes imponeert.

Wilde eend man / woerd

Sommige vogels ruien nog een keer in het voorjaar, dan krijgen ze hun zomerkleed oftewel broedkleed. Er zijn soorten, bijvoorbeeld de vink, die per jaar maar één keer ruien. In juli en augustus hebben ze nieuwe veren gekregen, eigenlijk dus meteen hun zomerkleed. Echter, op elk veertje zit een bruin of wit topje. Gedurende de winter slijten die topjes eraf, zodat ze daarna meteen klaar zijn voor de lente.

Roofvogels moeten kunnen blijven vliegen om zichzelf van voedsel te voorzien en dus hebben die niet één vaste periode waarin ze in de rui zijn. Zij ruien het hele jaar door, behalve tijdens de trektijd en het broedseizoen.

Welkom in de wondere wereld van de vogels. Ik vertel je er graag meer over! Wil je een keer samen met mij door de polder of het park wandelen? Met of zonder fototoestel.

Op de contactpagina kun je een berichtje achterlaten om wat in te plannen.